MENU

Prečo je potrebné robiť kompromisy pri nábore?

Pozornosť pri nábore sa v dnešnej dobe sústredí predovšetkým na kvalifikáciu, kompetencie a soft skills kandidátov. Firmy si pozvú najvhodnejších kandidátov a vyberú si toho najlepšieho pre nich. Občas však ten najlepší, nie je najlepšou voľbou pre spoločnosť.
Prečo je to tak?

Rozdiel spočíva v rysoch, ktoré charakterizujú kandidáta, ako aj vo firemnej kultúre z ktorej kandidát vyšiel.

Predstavte si, že ste obchodná firma, ktorá potrebuje nájsť vhodného obchodníka, ktorý bude oslovovať nových klientov a zároveň bude aktívne spolupracovať s ostatnými obchodníkmi a predávať si informácie. Obchodníci u vás sú zohraná partia, ktorí spolu po robote často zájdu von, občas aj na spoločnú dovolenku. Vzájomne si pomáhajú, podporujú sa a predávajú si tipy a rady. Do užšieho výberového konania sa dostanú 4 kandidáti.

Pán Ferko má vyštudovanú Ekonomickú fakultu. Predtým 3 roky pôsobil ako obchodný zástupca pre jednu medzinárodnú spoločnosť, kde bolo jeho hlavnou náplňou nachádzať nových klientov a väčšia časť jeho príjmu pochádzala z provízií. Aktívne ovláda 2 cudzie jazyky, je veľmi komunikatívny, aktívny a má drive.  Počas pohovoru sa zaujíma najmä o benefity, pracovný čas, možnosť kariérneho rastu a odmeňovanie zo získaných klientov.  Jeho platové nároky sú o niečo vyššie, ako je plánovaný budget na zamestnanca.

Pán Lukáš má tiež vyštudovanú Ekonomickú Univerzitu. Ako obchodný zástupca pracuje už 10 rokov. Pôsobil v dvoch menších firmách a jeho úlohou bolo aktívne hľadanie nových zákazníkov a udržiavanie súčasných. Tiež ovláda cudzie jazyky. Pri komunikácii hovorí pomalšie, poctivo zvažuje každé slovo vďaka čomu pôsobí menej dravým dojmom. Na pohovore sa okrem platu zaujíma o pracovné prostredie a budúcich kolegov. Jeho platové požiadavky sú približne na úrovni budgetu.

Pani Janka má stredoškolské vzdelanie s maturitou. Ako obchodná zástupkyňa pacuje s prestávkami už 18 rokov. Je vydatá a má 2 „násťročné“ deti. Ovláda angličtinu na výbornej úrovni a z nemčiny je mierne pokročilá. V minulosti pracovala pre 2 nadnárodné spoločnosti a teraz odchádza z menšej spoločnosti, kde pôsobila 6 rokov. Pôsobí aktívne, dynamicky, pohotovo reaguje na všetky otázky. Zaujíma ju najmä pracovný čas a prostredie v ktorom bude prácu vykonávať. Jej platové požiadavky sú mierne pod plánované výdaje na zamestnanca.

Pán Tomáš je čerstvý absolvent Ekonomickej Univerzity. Popri škole pracoval ako asistent obchodného riaditeľa. Jeho pracovnou náplňou bolo dohadovať stretnutia, chystať na ne podklady a sprevádzať riaditeľa na niektoré stretnutia. Ku koncu pôsobenia na tomto mieste mal možnosť aktívne si vyhľadať aj niekoľko svojich klientov, o ktorých sa mal starať, aby sa priučil aj niečo nové.  Je veľmi aktívny, komunikatívny, dravý, má vysoké ambície. Chce sa stať dobrým obchodníkom a v budúcnosti aj obchodným riaditeľom. Zaujíma sa najmä o platové podmienky a možnosti kariérneho rastu. Jeho platové podmienky sú výrazne nižšie ako boli plánované náklady.

Ktorého kandidáta by ste si vybrali?

Pán Ferko by bol pravdepodobne výborným obchodníkom, ale dokázal by si predávať informácie s kolegami? Dokázal by sa vzdať provízii pri spoločnej práci? Prijatie pána Ferka by mohlo mať negatívny dopad na kolektív, nakoľko vykazuje rysy individualistu. Jeho produktivita by bola možno vyššia, ale mohla by klesnúť produktivita ostatných a spoločné projekty by sa mohli zadrhávať.

Pán Lukáš by síce zapadol do pracovného prostredia a kolektívu, ale jeho dôraz na detail je viditeľný a obchodník musí byť flexibilný, zdravo dravý a dôraz na detail by mohol brzdiť jeho produktivitu.

Pán Tomáš spĺňa povahové rysy obchodníka, ale nemá skúsenosti. Túži po kariérnom raste, ale s obchodom má zatiaľ len malé skúsenosti. Jeho prijatie je síce najlacnejšie, ale bude vyžadovať aktívne školenia a pomoc od kolegov. 

A čo pani Janka?  Síce nemá školu a má nižšie vzdelanie a jazykové schopnosti ako ostatní kandidáti, ale má najdlhšiu prax. Zároveň komunikácia s násťročnými deťmi vyžaduje aj určitú dávku asertivity, vynaliezavosti, trpezlivosti a aj entuziazmu. Je to hotový človek, ktorý má skúsenosti aj s malou aj veľkou firmou a teda má predpoklady zapadnúť do tímu a zároveň aj dohadovať veľké zákazky. Najmenším rizikom pre firmu je teda práve ona.

Ako teda skúmať kandidátov detailnejšie a vyvarovať sa chybám?

Prvým krokom je nesnažiť sa najať toho najlepšieho zo všetkých kandidátov, ale toho najlepšieho pre Vás. Áno, je v tom rozdiel. Pri pohovore je dôležité pýtať sa okrem základných otázok aj na otázky ohľadom tímovej spolupráce. Pýtať sa, ako fungovalo predávanie informácii a komunikácia na pracovisku v predchádzajúcom zamestnaní. Zameriavať sa na odhalenie možných skrytých vlastností, ktoré by mohli narušiť firemnú kultúru, alebo viesť k predčasnému odchodu vybraného kandidáta.

Ak by ste v tomto prípade najali pána Tomáša a do 2 rokov mu neponúkli povýšenie nielen platové, ale aj čo sa týka funkcie, odišiel by. Jeho ambície sú vyššie ako práca pre menšiu firmu v dobrom kolektíve.

Páčil sa vám tento článok? Ukážte ho aj iným.

MENU